Aardbeien in overvloed!

Aardbeientaart

Heerlijk zomerse aardbeientaart

Wat heerlijk wat heerlijk! Hoewel we allemaal wat plakkerig aanvoelen en het leven noodgedwongen wat langzamer gaat met deze hitte, is het toch een fantastische tijd! Zaterdag op de biologische markt op de Nieuwmarkt beleefde de aardbeientijd haar hoogtepunt: grote bergen zoet geurende aardbeien voor spotprijzen! Ik werd er zo enthousiast van dat ik me eenvoudig door de marktkoopman liet overtuigen dat ik met 10 bakken aardbeien wel raad zou weten en trots liet ik mijn marktbuit aan m’n liefje zien. Die had zo haar twijfels: wat moeten we in hemelsnaam met zoveel aardbeien?!

Gelukkig waren de eerste twee doosjes al op voor de dag voorbij was, gewoon opgesnoept. Van de rest koos ik de allermooiste kleine aardbeitjes uit voor een taart, en de rest heb ik gepureerd met de staafmixer, en in ijsklontjeszakjes gedaan. De vriezer ligt nu vol met kleine rode blokjes zomer, zodat we straks in koeler tijden de weelde van heerlijke aardbeien in overvloed nog eens kunnen herbeleven.

Recept: Aardbeientaart

Voor het deeg:

 • een kop bloem
 • twee eitjes
 • 200 gram boter
 • wat suiker
 • een snuf zout

Voor de room:

 • een kop melk
 • een vanillepeul
 • 4 eierdooiers
 • 4 eetlepels suiker

Voor de rest:

 • een bak aardbeien (ongeveer 450 gram)
 • een stukje pure chocolade
 • een beetje tapiocameel

Snijd om te beginnen de vanillepeul in de lengte in tweeën, leg ze in de melk en zet die op het vuur. Als de melk begint te koken draai je het vuur uit, doet een deksel op de pan en laat staan.

Dan maak je het deeg: Doe het meel, de suiker, een snuf zout, de eieren en de in blokjes gesneden koude boter in een mengkom en kneed vlug met een koele hand tot een samenhangend deeg. Misschien is een klein beetje water nodig om het mooi te laten pakken. Maak er een bal van, wikkel die in vershoudfolie en leg minimaal een uur in de koelkast.

Vet een taartvorm in en bestuif met bloem. Rol het deeg uit tot een lap die net wat groter is dan de taartvorm. Bestuif de lap aan de bovenkant met bloem, rol om de deegroller, til op en rol af boven de taartvorm. Dit vergt wat handigheid, maar na een paar keer oefenen leg je het deeg keurig in een keer in het midden. Druk voorzichtig tegen de taartvorm aan, en snijd langs de rand de overhangende stukjes deeg weg.

Aardbeien moeten niet in de oven, dus we bakken eerst de bodem en maken daarna de taart af met de vulling. Om te voorkomen dat het deeg in de oven opbolt, prik je er met een vork wat gaatjes in en vul je de vorm met bakknikkers, of droge bonen, of (schoongewassen) muntjes. Dit heet blind bakken. Bak de vorm lichtbruin in een oven van 170ºC in 15 tot 20 minuten.

Als het deeg aan de randen bruin is, haal je de vulling eruit en zet je de vorm nog 5 minuten terug in de oven, zodat ook de onderkant wat kan bruinen. Als de bodem wat is bijgebruind zet je de oven uit, leg je wat stukjes pure chocolade op het deeg en zet de vorm nog even terug in de oven zodat de chocolade kan smelten. Verdeel met een kwastje (een siliconenkwastje is hiervoor erg handig) over de bodem en haal uit de oven.

Het pannetje vanillemelk is inmiddels afgekoeld. Haal de vanillepeul eruit, en schraap met een mes het merg (de piepkleine zwarte zaadjes) eruit. Doe het merg terug in de melk, de peulen mogen weg. (Je kunt ze nog hergebruiken: laat ze drogen en stop ze in een afgesloten pot met witte suiker. Na een week heeft de suiker de heerlijke vanillegeur opgenomen en heb je zelfgemaakte echte vanillesuiker. Veel lekkerder dan vanillesuiker uit een pakje van de supermarkt, want daar zit geen echte vanille in. Alleen kunstaroma)

Klop in een kom de eierdooiers met de suiker tot het mengsel licht van kleur wordt. Breng de melk weer aan de kook, en giet een grote scheut hete melk bij het eiermengsel. Goed kloppen met de garde. Giet nu het eiermengsel in de pan bij de rest van de melk, zet het vuur zo laag mogelijk, en roer goed met de garde. Eerst gebeurt er niets, maar na een tijdje zul je zien dat het mengsel dik begint te worden. Goed blijven roeren, anders krijg je warme melk met brokjes gekookt ei erin. En dat wil je niet. Wanneer de custard (want dat is wat je aan het maken bent) de dikte van yoghurt heeft, neem je hem van het vuur. Laat afkoelen.

De bodem is nu afgekoeld, en voorzien van een dun laagje chocolade. Dat laagje is lekker, maar vooral ook handig: het vormt een soort waterdicht laagje tussen bodem en vulling, zodat de bodem niet zompig wordt. Stort de custard in de taartbodem en verdeel er de (gewassen en ontkroonde) aardbeitjes over.

In een schoon pannetje zet je wat water op het vuur, voeg een schepje suiker toe en wat tapiocameel, roer goed en laat even koken. Smeer met een kwastje over de aardbeien zodat er een mooi glanzend laagje over ligt. Laat de taart nog even afkoelen en eet op.

O voor ik het vergeet: dit is geen recept voor baby’s, maar voor grote mensen :-)

Meer taart: klik!

Geplaatst onder recepten, taart, vanaf 2 jaar. Ingrediënten: , , , , , , . |

Een reactie op Aardbeien in overvloed!

 1. Jans zegt:

  Hoi!

  Ik maak zo taart vaak met een bodem van bladerdeeg. Eerst blindbakken en daarna nog 5-10 min na bakken.

  Ook aarbeien uit de vrierzer gaat prima: Opkoken met een beetje water en (gelei)suiker en dan grof prakken/roeren.
  Indien je geen geleisuiker gebruikt, kan je om de sap te binden een papje van maizena gebruiken. Dit kan je overigens ook met verse aarbeien doen.

  Als vulling kan je natuurlijk eindeloos combineren. Zelf vind ik youghurt met kwark of monchou ook heel lekker in combi met de aardbeien, of slagroom met monchou, heel lekker!