Zeebaars met rijst en groenten

Zeebaars met rijst en groenten

Zo. Tijd voor het serieuzere werk. We eten thuis bijna nooit vis, omdat m’n liefje dat niet lust. Maar zij zit in Rome: ik ben een paar dagen alleen met N dus ik grijp m’n kans. N moet natuurlijk een visliefhebber worden zodat ik een medestander heb. Als de meerderheid van het huishouden vis eet, kan ik eindelijk eens wat vaker vis maken! Ik verheug me er nu al op.

Op de markt een mooie verse zeebaarsfilet gekocht, en snijbonen, prei, een rode puntpaprika en tomaat. Ik heb me niet laten leiden door een recept, maar door wat er mooi uitzag bij de groenteboer. Maar dat doe ik eigenlijk altijd.

N en ik eten vanavond (voor het eerst) hetzelfde. Onderstaand recept is dus ook geschikt voor volwassenen

 • een mooi stuk zeebaars
 • rijst
 • een handje snijbonen
 • een rode puntpaprika
 • een prei
 • tomaten
 • verse koriander

Ik hou erg van basmatirijst uit India, maar er zijn heel veel heerlijke rijstsoorten. Let op: toverrijst, snelkookrijst en parboiled rijst horen absoluut niet bij die heerlijke soorten. Koop echte rijst, bijvoorbeeld bij de toko. Rijst koken is niet moeilijk: was de rijst drie keer, als het goed is is het water bij de derde keer bijna helder. Dit is nodig om het zetmeel van de rijst te spoelen. Als je rijst niet wast, wordt het kleefrijst. Ook lekker, maar niet voor dit recept.

Zet de rijst in een pan op het vuur met zoveel water dat het een vingerkootje boven de rijst uitkomt. Zodra het water kookt zet je het vuur zacht, met het deksel op de pan. Wanneer de rijst bijna drooggekookt is (let op, niet laten aanbranden!) haal je de pan van het vuur. Wikkel hem in een theedoek en zet hem in bed onder een deken. Zo gaart de rijst door tot hij perfect is. Dat duurt uren, dus je kunt dit gedeelte van het recept alvast uitvoeren voordat je boodschappen gaat doen.

Was de snijbonen en snij ze in reepjes. Gooi ze in een pan water dat al aan de kook is, en laat 5 minuten zachtjes koken (dit heet blancheren, de boontjes worden zo al een beetje gaar, terwijl ze mooi helder groen blijven).

Bak de zeebaars in een koekepan aan beide kanten mooi bruin. Gewoon in wat olie, verder niks. Zet het vuur niet te hoog, en laat de vis met rust. Niet bewegen tot hij bruin is. Als je eerder gaat pielen, blijft hij aan de pan plakken en wordt het een knoeiboel. Als de filet bruin is kun je hem voorzichtig met een spatel omdraaien, hij blijft dan heel.

Was en snij de prei, de paprika en de tomaten. Giet een laagje olie in een grote braadpan of wok, en bak hierin de geblancheerde snijbonen, prei en paprika. Als het lekker begint te ruiken naar gebakken groenten, voeg je rijst toe, en als het nodig is nog wat olie. Het begint nu nog lekkerder te ruiken, naar gebakken rijst met groenten. Voeg de blokjes tomaat toe, laat nog heel even op het vuur staan en haal dan van het vuur.

Zeebaars met rijst en groenten - babyuitvoering

Was en snijd de verse koriander en meng door de rijst.

Voor baby: rijst en groenten met een stuk vis in het hakmolentje, wat water erbij en pureren maar.

Voor volwassenen: zout en peper toevoegen, en serveren. Zeebaars is erg makkelijk; met wat grove korrels zeezout en zwarte peper uit de molen heb je een ware delicatesse op je bord.

Lekker, meer vis!

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vis. Ingrediënten: , , , , , . |

4 reacties op Zeebaars met rijst en groenten

 1. Charlot zegt:

  Hoi Niels,
  Ik zit met een glaasje wijn te kijken naar mijn man die ons zoontje bovenstaand gerecht zit te voeren. Hij gilt na iedere hap om meer, heerlijk vindt hij het!
  Zometeen maak ik de volwassen versie af voor ons.
  Ik heb overigens bij gebrek aan zeebaars kabeljauw gebruikt.

 2. Gisèle zegt:

  Klinkt super, ik ben helemaal blij met deze sote! Ik maak alle hapjes voor mijn zoontje zelf, maar heb een probleem als ik rijst of pasta pureer: het wordt lijm. Heb jij daar tips of trics voor??

 3. Maarten zegt:

  Hoi,

  Onze dochter (1 jaar) at net zoveel als haar moeder, heerlijk gerecht dus. Beetje ketjap manis en wat knoflool toegevoegd voor iets meer smaak. Om te onthouden, gaan we zeker vaker doen.