Zomerse bietjesstamppot

Rode bietjes

Heerlijke zomerbietjes

Nog zo’n heerlijke zomergroente: zomerbietjes. Rode bieten zijn er eigenlijk het hele jaar, maar de bietjes die nu geoogst worden zijn klein, sappig en fris zoet. Ze zagen er heerlijk uit op de biologische markt (Nieuwmarkt Amsterdam, ‘s zaterdags). Ik kocht ook een kilootje nieuwe aardappels, dus dat wordt weer een lekker babyhapje. Als je verse bietjes op de markt koopt, krijg je een bosje met het loof eraan. Die bladeren kun je ook eten, bijvoorbeeld snel gesmoord in wat olie met een uitje en wat knoflook. Maar dat is meer een grotemensengerecht, baby’s moeten niet teveel bladgroente eten. Recept:

 • 2 rode bietjes
 • ongeveer hetzelfde gewicht aan aardappeltjes

Borstel de bieten en aardappels schoon onder stromend water. Laat de bieten heel, stop ze in een pan en zet op het vuur. Bieten schil je pas na het koken. Als je ze eerst schilt, loopt al het sap eruit. Als ze gaar zijn is schillen heel eenvoudig, je kunt het velletje er zo afwrijven.

Zomerse bietjesstamppot

Laat de bietjes een 20 minuten koken, voeg dan de aardappels toe en laat ze samen nog 15 minuten koken tot alles gaar is. Giet af, maar bewaar wat kookvocht. Houd de gekookte bieten onder de kraan en druk ze uit hun vel, ze floepen er zo uit. Snij ze in stukjes en snij ook de aardappels – met schil dit keer, omdat het van die mooie nieuwe aardappeltjes zijn – in stukken. Stamp alles door elkaar tot het mooi fijn is, voeg een beetje kookvocht toe om het wat smeuïger te maken.

Meer stamppotjes

Geplaatst onder recepten, stamppotje, vanaf 6 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , . |

12 reacties op Zomerse bietjesstamppot

 1. Katrijn zegt:

  Hey,
  Dat is pas een supertip, de bietjes koken met de schil. ik kreeg ze nooit goed gekookt dus ik koop ze soms ook bio-voorgekookt. Nu probeer ik het toch weer zelf!

 2. Niels zegt:

  Hoi Katrijn,
  Heel goed, zelf gekookt zijn ze lekkerder dan voorgekookt. Ik kwam vandaag op de markt gele bietjes tegen, prachtig! Ik had ze nog nooit gezien of geproefd, en meteen vanavond opgegeten. Erg lekker, fris, iets minder zoet dan de rode. En erg fotogeniek:

  Binnenkort volgt een recept.

 3. marron zegt:

  Probeer eens bietjes in de oven te garen: nog zoeter er dat een beetje grondige wat bietjes soms hebben is gegarandeerd foetsie. Ook geschikt voor bewaar-bieten in de winter.
  Simpel: Zonder te schillen in een stuk alu folie wikkelen en ca 30-45 minuten in de oven. Mmmm en zeker niet alleen voor kleintjes!

  • Niels zegt:

   Goede tip, marron! En als je in dat stuk aluminiumfolie ook nog wat knoflook, een takje thijm en een scheutje olijfolie doet wordt het helemaal een feest! Bietjes zijn heerlijk en inderdaad niet alleen voor kleintjes!

 4. José zegt:

  Vandaag de bietjes met aardappel gegeven, ging erin als koek, heerlijk vond hij het!
  maar…. met een mondvol bietjes moeten niezen……………… dat vind mama niet zo leuk!!! hahaha, ALLES zat onder de bietjesstamppot, waaronder ik hihi,

  maar zeker een succes! heb nog 3 bakjes in de vriezer liggen!

  Groetjes,
  José

  • Niels zegt:

   Hi José,
   Hahah bietjes zijn berucht omdat baby’s er altijd in slagen er een grote troep van te maken :) Maar er is niks zo leuk als hem bietjes voor te schotelen en lekker zelf te laten kliederen. Camera klaar houden want dat levert geheid leuke plaatjes op!
   Trouwens niet te vaak bietjes geven, omdat ze zo rijk zijn aan nitraat.

 5. mar zegt:

  op hoeveel graden moet ik de oven zetten voor de bietjes uit de oven , want dit klinkt wel erg lekker .
  Ik neem aan dat het velletje ook netjes loslaat in de oven :)

  • Niels zegt:

   Ze zijn minder makkelijk te schillen als je ze in de oven gaart. Ze drogen dan wat uit, waardoor het schilletje minder makkelijk loslaat. Maar het kan wel. Zet de oven op 180 graden en check af en toe hoe het ermee gaat. In de oven duurt langer dan in water koken, maar is wel erg lekker.

 6. Claudia zegt:

  Hoi Niels!
  Leuke site:) kijk er veel op nu onze dochter fruit en nu ook groente mag. Heb de worteltjes met de roux gemaakt en dat ging prima. Alleen nog even een zachtere olijfolie halen want de smaak was wel erg overheersend. Nu wou ik dit ook proberen met de bietjes en evt. invriezen maar zijn bietjes daar wel geschikt voor?
  Groetjes Claudia.

  • Niels zegt:

   Hoi Claudia,
   Of je bietjes kunt invriezen is een lastig vraagstuk. Ik deed het wel, maar in verband met het nitraat dat in bietjes zit, is niet iedereen het daarmee eens. Mijn (niet-expert) mening: kan prima, zolang je het maar niet te vaak geeft. Zie ook wat mag mijn baby eten?.
   Ciao
   Niels

 7. Dana zegt:

  Moet je de biertjes na 20 min afgieten en dan nieuw water nemen voor ze samen te koken? Ivm het nitraat.
  Dank je wel alvast en super geweldige site is dit!!!