Verse kapucijners

Verse kapucijners

Had ik al gezegd dat ik gek ben op de zomer? Er zijn weer allerlei verse peulvruchten: behalve de voor de hand liggende sperzies en snijbonen liggen bij de groenteboer ook de minder gangbare soorten als doperwtjes, tuinbonen, borlottibonen en kapucijners. Die kennen veel mensen alleen uit diepvries of blik / pot. Ik kocht een grote zak verse kapucijners, mooi paars van buiten en na het doppen hield ik een bergje fris groene erwtjes over.

‘Kapucijners zijn toch bruin,’ hoor ik u denken? Niet als je ze vers koopt. Ze worden namelijk geoogst als ze nog niet helemaal rijp zijn. Rijp zijn ze bruin en taai, net-niet-rijp zijn ze fris en groen. Heerlijk.

Dat vond N ook, dit babyhapje van kapucijners en nieuwe aardappeltjes ging erin als koek. Recept:

Kapucijners met aardappel

 • een flinke hoeveelheid verse kapucijners
 • een paar aardappeltjes
 • roux

Dop de bonen en schil de aardappels. Ze de aardappels op het vuur en laat ze 8 minuten koken. Voeg de kapucijners toe en laat nog 8 minuten koken. Giet af (bewaar iets van het kookvocht) en pureer met een lepel roux. Voeg eventueel wat kookvocht om het wat smeuïger te maken als dat nodig is.

Meer stamppotjes

Geplaatst onder recepten, stamppotje, vanaf 6 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , . |

10 reacties op Verse kapucijners

 1. Maman Verte zegt:

  Hé! Wat heerlijk om nog mama’s te vinden die net als ik “tegen de stroom inroeien”. Ik zie hier alvast heerlijke ideetjes voor onze kleinste spruit! En kapucijners : dat kennen we niet in Belgenland…. ga ik wel eens naar op zoek, elke peulvrucht is supergezond en megalekker!
  Veel liefs
  Maman Verte

 2. Niels zegt:

  Ha Maman Verte,
  Sorry, geen mama hier die tegen de stroom in roeit, maar een papa!
  Kapucijners schijnen inderdaad exclusief Nederlands te zijn. Johannes van Dam (Nederlands eetschrijver) zegt erover in De Dikke Van Dam: “Kapucijners zijn erwten, een typisch Nederlandse variant van wat een heel oude en wereldwijd verspreide soort is: de grauwe erwt. (…) De kapucijner is zó Nederlands, dat de vertaalde en uit buitenlandse boeken bij elkaar gejatte kookboeken en naslagwerken er geen raad mee weten. En andersom weten we ook niet te vertalen. Meestal doen we het zo: in het Frans pois gris, in het Duits Kapuzinererbse en in het Engels marrowfat pea. Onzin, want die namen staan voor andere erwten of bestaan zelfs niet. François Blom, de Nederlandse voorloper van Escoffier, had het in de vorige eeuw over ‘capucijner erwten’ en vertaalde het voor de chique, in het Frans kokende Nederlandse koks als pois capucines.”

  Maar heel veel wijzer wordt je hier natuurlijk niet van. Als je een tuin hebt, stuur ik je met plezier een doosje kapucijners om te zaaien. Dan kun je ze volgend jaar van eigen oogst proeven!

  • Maman Verte zegt:

   Hey Niels!
   Bedankt voor de info!! En voor de heerlijke ideetjes natuurlijk! We hebben jammer genoeg (nog) geen eigen tuin. Onze bodem moet getest worden op zware metalen, en dan misschien….een eigen moestuintje…
   Maar ik vrees ervoor :-(
   Ik hou je op de hoogte, en ik kom hier af en toe eens kijken voor ideetjes
   Veel liefs
   Maman Verte

 3. Niels zegt:

  Ah ja een gezonde bodem is wel noodzakelijk om gezonde groenten te kunnen telen, dus inderdaad maar even wachten met die kapucijners dan. Maar als jullie eens in de buurt van Amsterdam zijn, dan maak ik ze graag voor jullie klaar!

  • Maman Verte zegt:

   Merci Niels!
   En sorry voor mijn tunnelvisie en enggeestig genderbevestigend denken ivm koken…..
   Stom dat ik meteen ervan uitging dat “een vrouw” wel zou koken
   Foei Maman Verte.
   Zo, en voor de rest : ik blijf genieten van de heerlijke ideetjes…..
   En bedankt voor de uitnodiging, als we eens in Amsterdam komen ( we zijn van Antwerpen), dan laat ik wel iets weten! Dan gaan we kapucijners inslaan bij onze Noorderburen!
   veel groetjes
   Maman Verte

   • Niels zegt:

    Wel snel zijn! We aten ze gisteren en merkten dat het seizoen eigenlijk al voorbij is: de frisse zoetheid is er niet meer. Gelukkig is er nog veel meer heerlijks te eten in de zomer.

 4. charlotte zegt:

  zou dit recept ook lekker zijn met tuinbonen? Die heb ik namelijk wel vers kunnen vinden. Of moet er dan nog wat extra’s doorheen?

  • Niels zegt:

   Tuinbonen zijn een stuk taaier dan kapucijners. Ze zijn daardoor minder geschikt voor kleintjes, tenzij je ze dubbel dopt. Dubbel doppen betekent dat je de boontjes eerst uit de peul haalt, en ze daarna nog eens van hun lichtgroene velletje ontdoet, zodat je de blote diepgroene boontjes overhoudt. Erg lekker, maar wel veel werk!

 5. Mo zegt:

  hoihoi, helemaal super deze site!! ik ben geen fan van die potjes met smakeloze drap erin. Doe mij maar vers en liefst met stukjes voor mijn dochter :) ….bedankt voor de geweldige ideeen!

  kleine toevoeging: kleine kinderen kunnen bij mijn weten beter geen tuinbonen eten, ze kunnen er enorm ziek van worden. Dat is ook de reden dat veel mensen ze niet lussen, ze zijn er bij de eerste keer proeven ziek van geworden (buikpijn) ……geen idee of het wetenschappelijk bewezen is, het is een advies van oma :)