Aardappelpuree

Een pureeknijper maakt heerlijk luchtige puree

Is dat nou nodig, een recept voor aardappelpuree? Mja, ik vind van wel. Je kunt op een heleboel manieren puree maken, maar er zijn maar weinig manieren om lekkere puree te maken. En omdat veel kinderen aardappelpuree heerlijk vinden, hoort het natuurlijk op deze blog. Een simpel recept voor puree voor baby’s.

Wat heb je nodig?

 • kruimig kokende aardappels
 • water
 • een pureeknijper of stamper

Schil de aardappels. snijd ze in blokjes die allemaal ongeveer even groot zijn, en zet op het vuur in een pan met een laagje water. De aardappels hoeven niet helemaal onder water te staan.

Kook tot de aardappels gaar zijn. Dit kun je controleren door er met een vork in te prikken. Ze zijn goed als ze echt zacht zijn, en bijna breken onder je vork. Giet ze af, maar bewaar wat van het kookvocht. Laat de aardappels even uitdampen. Pureer de aardappels, voeg wat van het kookvocht toe om de puree iets smeuïger te maken.

De mooiste puree maak je met een pureeknijper. Dat is een soort grote knoflookpers, waarmee je de gekookte aardappels door kleine gaatjes duwt. Zo krijg je een luchtige, wolkige, zeer fijne puree. Met een stamppot-stamper gaat het ook, al wordt de puree dan minder egaal. Een mixer of ander elektrisch apparaat is uit den boze: door aardappels te mixen worden ze elastisch, je krijgt dan een soort deeg in plaats van lekkere puree.

Puree wordt lekkerder door boter, melk, zout, peper en allerlei ander lekkers toe te voegen. Maar daar is N nog niet aan toe. Dit is dus een puree voor baby’s.

Geplaatst onder recepten, vanaf 6 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: . |

10 reacties op Aardappelpuree

 1. Jiska zegt:

  Heerlijk en zo puur als jij het maakt! Dat is genieten van elke groente.
  Gisteren geprobeerd: zoete aardappel met een worteltje en een klein beetje venkel aangelengd met kookvocht en scheutje moedermelk. Een groot succes! (Oliv 7 maanden)

  • Niels zegt:

   Hi Jiska, hahaha moedermelk is natuurlijk een magisch ingrediënt! Jammer dat wij dat niet meer in de voorraadkast hebben staan :-)
   Klinkt heel goed, zoete aardappel, wortel en venkel, heerlijk zacht-zoete smaken. Lijkt me ook voor volwassenen een mooie combinatie: in stukken snijden, uitje erbij, met wat olijfolie in de oven. Heerlijk!

 2. Amber zegt:

  Hoi Niels, geweldige site! Kwam via ouders.nl bij je uit, en ik denk dat je een boel potjes-afkerige ouders blij maakt. Ook wij koken zelf voor onze zoontjes (één van 3, één van 8 maanden), en ik was vooral op zoek naar de wat smaakvollere gerechten na wekenlang gezonde maar laffe hapjes aan de jongste te hebben gevoerd (de oudste is er trouwens gewoon mee groot geworden :)). Daarvoor ben ik hier wel aan het goede adres!
  Ik heb nog wel een vraagje. Dat een staafmixer voor ellende zorgt bij de meeste zetmeelcomponenten weten we. Maar met de stamper krijg ik het toch echt niet fijn genoeg voor de kleine man, vooral als ik er ook kip of ham bij heb gedaan. Dus toch maar de mixer, met zeer plakkerige hapjes tot gevolg. Zo’n pureeknijper, krijg je daar alles doorheen? En zo niet, wat doe ik dan met bijv. de kipfilet? En tot slot: waar kun je een pureeknijper kopen?

  • Niels zegt:

   Hoi Amber,
   Dank je!
   Een pureeknijper is alleen geschikt voor aardappels (en misschien andere zachtgekookte groenten, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd). Kip of ham zul je er niet doorheen krijgen, ik denk dat de pureeknijper daar heel snel stuk van zou gaan!
   Ik heb de eerste maanden helemaal zonder vlees en vis voor N gekookt, dus toen het nog allemaal heel fijn moest zijn was dat geen probleem. En toen ik met vlees en vis begon had ze al genoeg tanden, dus toen hoefde het niet meer zo heel fijn.
   Als je kip klaar wilt maken voor je zoontje zou ik het met een scherp mes heel fijn snijden, of het kipvlees uit elkaar plukken en daarna door de puree mengen.
   Pureeknijpers zijn te koop bij speciale kookwinkels. De mijne heb ik van Duikelman in Amsterdam.
   Succes en veel kookplezier!
   Niels

 3. Suzanne zegt:

  Ook van mij complimenten voor je site, ik heb er al heel wat inspiratie opgedaan!
  Mijn aardappelknijper/pers heb ik trouwens bij Ikea vandaan, hij heet Idealisk en kost € 8,99.

 4. Hoi Niels,

  Ben heel blij dat ik jouw site via Google gevonden heb, denk dat ik daar heel veel aan ga hebben! Zocht op “alleen aardappel als “groentehap” kan?!” en voila, aardappelpuree a la Niels!

  Mijn zoontje, Cristian, is nu ruim 6,5 maand. Hij kreeg tot 6 maanden uitsluitend borstvoeding en nu langzaamaan een beetje bijvoeding. Wil met borstvoeding doorgaan zolang hij er om vraagt en het kan. Met 6 maanden eerst met fruit begonnen en nu dus ook groente.

  Grappig dat het voedingsschema wel per land verschilt. Hier in Spanje is de lunch de hoofdmaaltijd en dus ook voor de baby komt de groentehap voor de fruithap op een dag. Vond het even wennen, maar houd me toch maar aan het ritme hier, dat zal later praktischer zijn.

  De aardappelpuree heb ik gemaakt volgens jouw recept, maar ik heb ook, net als Jiska, een beetje mamamelk toegevoegd om de puree wat smeuïger te maken. Daardoor kreeg ik ‘m met de stamper ook heerlijk fijn. Nee, het was niet gelijk favoriet, maar hij heeft braaf een paar hapjes gehad en niet eens zo’n heel vies gezicht getrokken hahaha!

  Warme groet,
  Caroline & Cristian

  • Niels zegt:

   Hi Caroline,
   Leuk, een bericht uit Spanje! Dat is voor N een magisch land omdat ze heel goed weet dat Sinterklaas daar woont!

   Dat ritme in Spanje is eigenlijk veel logischer: warm eten overdag (als je een grote energiebehoefte hebt) en ‘s avonds een kleinere, eenvoudiger maaltijd. Gelukkig eten ze op het kinderdagverblijf van N ook tussen de middag warm.

   Trouwens als ik in Spanje ben vind ik het eten altijd zo heerlijk dat ik zowel bij lunch als ‘s avonds uitgebreid wil eten. Dus ik kom altijd iets ronder terug dan ik er heen ging :-)

   Veel plezier samen daar!
   Niels

 5. Willemijn zegt:

  Beste Niels,

  Wat een leuke site! Even een praktische vraag: bewaar jij de aardappelpuree ook in de diepvries?

  Groet,

  Willemijn

 6. Rabia zegt:

  Hoi Niels,

  Wat een mooie site. We zijn net een paar weken begonnen met fruithapjes en groentehapjes voor de tweeling. En natuurlijk is internet een prachtig middel om inspiratie op te doen.

  De tip om aardappelpuree met een pureeknijper te doen is echt fantastisch. Ik wist bv. Niet dat het niet goed is om in een mixer te doen. En de tip van Suzanne om het bij de ikea te halen komt mij dan goed van pas. Deze week ga ik het zeker kopen.

  Ik weet zeker dat de tweeling heel veel plezier gaat hebben van de recepten die op je site staan.

  Bedankt.

  Rabia