Aubergine uit de oven

Aubergines in de oven gegaard

Heerlijk, al die zoete gerechtjes. Maar ik ben benieuwd of N inmiddels ook toe is aan babyhapjes met wat volwassener smaken. De groenteboer had prachtige aubergines, die ik in de oven ga garen.

Door de aubergines gaar te maken in de oven in plaats van in een pan water, blijft alle smaak behouden. Zo krijg je een heerlijke diepe smaak. Proef zelf ook, dit is zeker niet alleen een gerecht voor baby’s.

Eigenlijk schreeuwt dit gerecht om knoflook, maar daar wacht ik nog even mee tot N wat meer eetervaring heeft.

Aubergine en aardappel

 • 6 aubergines
 • een paar aardappels
 • roux

Het gare vruchtvlees in het hakmolentje

Verwarm de oven voor op 200°C. Was de aubergines, droog ze af en prik ze met een vork rondom een paar keer in. Leg de aubergines op een rooster midden in de oven en laat ze in drie kwartier gaar worden. De aubergines worden rimpelig en verschrompelen een beetje.

Als ze mooi zacht geworden zijn haal je de aubergines uit de oven, laat ze afkoelen.

Schil en kook de aardappels gaar.

Aubergine - aardappel in diepvriesbakjes

Snijd de afgekoelde aubergines in twee helften en schep met een lepel het zacht geworden vruchtvlees eruit.  Doe samen met de gekookte aardappels en een lepel roux in het hakmolentje en draai tot een mooie crème.

Het lijkt wel wat op baba ganoush, en het smaakt zelfs zo! Heerlijk, dit prutje lusten volwassenen ook. N moet even wennen, maar eet met veel smaak haar hele bord leeg.

Meer stamppotjes

Geplaatst onder recepten, stamppotje, vanaf 6 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , . |

7 reacties op Aubergine uit de oven

 1. Vera zegt:

  Een enorme hit! Mijn zoontje heeft nog nooit zo snel gegeten :-) Ik had er ook nog een paar rozijntjes doorgedaan. Bedankt voor de leuke recepten!

 2. Rianne zegt:

  Idd een enorme hit! Ik heb het mijn zoontje net gegeven en hij heeft, minus de hapjes die mama nam omdat het zo lekker was, 2 aubergines op met een kleine aardappel. En het ging erin als zoete koek!! Hij vond het echt overheerlijk en ik heb hem nog nooit zo zien smullen!!!

  Bedankt!!

 3. Rachèl zegt:

  Oooohhh wat vond m’n dochter dit lekker. Had zelf wat gedroogde abrikoosjes, tomaat en kaneel toegevoegd ipv de roux. Een succes!

 4. Ineke zegt:

  Wat een geweldige site heb je gemaakt! Ik wás al enthousiast over koken voor mijn dochter, maar je hebt het nog verder aangewakkerd.
  Ik heb haar vandaag de aubergine uit de oven laten proberen en had hoge verwachtingen. We waren wat laat met eten en ze had zoveel honger dat ze er een beetje overstuur van was. En dat gaat niet samen met eten. Ze moest er niks van hebben. Toen dus maar een fles gegeven en haar tot rust laten komen. En daarna kon ik het toch niet laten om de aubergine nog een keer te proberen. En jawel: haar mondje ging voor elk hapje wijd open, en ze heeft smakkend en grijnzend haar bakje leeggepeuzeld. Een hit!

 5. Katja zegt:

  Hoi Niels,

  Wat een leuke site. Simpele gerechtjes, maar net ff combi’s waar ik zelf niet zo snel aan zou denken voor een baby. Lekker no-nonsense geschreven, helemaal leuk!

  Ik heb een vraagje over dit aubergine gerechtje, misschien doe ik iets niet goed. Toen ik het net had gemaakt, heb ik het mijn dochter vers gegeven, toen was het een heerlijke smeuïge substantie die echt binnen no time op was! (euh… ook af en toe hapje voor mama ;-) haha). Ik had alleen wat extra gemaakt en wat porties ingevroren en toen ik die laatst had ontdooid zag het er toch iets minder smakelijk uit. Zal door ingevroren aardappel komen denk ik, maar het was nu een vrij waterige en korrelige pap. Ook qua smaak was het wel wat terug gelopen. Nou weet ik wel dat vers gekookt natuurlijk het lekkerst is, maar ook door die andere textuur ging het er nu toch iets minder goed in bij haar dan de eerste keer. Overigens was dit ook het geval bij het courgette-aardappel gerechtje. Bij beiden had ik al wat roux er doorheen gedaan voor het invriezen. Dat courgette gerechtje kreeg ik wel weer redelijk in orde door er wat rijstebloem en een heel klein beetje olijfolie doorheen te doen en dan flink te klutsen.

  Goed, na deze lange intro vroeg ik mij dus af of je het a) herkent en b) een oplossing hebt voor de invriesuitdaging.

  Dank en ik kook vrolijk verder voor mijn smulpaapje!

  Groeten
  Katja

  • Katja zegt:

   Hoi Niels,

   Inmiddels bij toeval al zelf de oplossing gevonden! Als ik het echt goed warm maak in de magnetron (dus ver voorbij eet-temperatuur) dan is het weer lekker smeuïg. Even goed roeren, af laten koelen en t is weer smullen!

   Groetjes
   Katja

 6. Tanja Ogier zegt:

  Er is gesmuld hier!