Groenteprutjes

Groenteprutjes in ijsblokjeszakjes

Na een week bananen is N klaar voor het echte werk. En ik ook. Ik heb een fijne nieuwe mixer aangeschaft, met hakmolentje en staafmixer zodat de eerste groenteprutjes supersmooth zullen zijn. En een rol plastic zakjes om ijsklontjes mee te maken. Ik ga vandaag een voorraadje babyhapjes aanleggen in de vriezer, zodat we de komende tijd genoeg verschillende prutjes kunnen laten proeven.

We zijn samen naar de groenteboer geweest, op zoek naar groenten met een zachte of zoete smaak. Dat maakt het wennen aan andere smaken gemakkelijker. De buit: bataat (zoete aardappel), venkel, sperziebonen, worteltjes, courgette, bloemkool. En een pak rijstebloem en milde olijfolie van de natuurwinkel. Here goes:

Recept: Roux van rijstebloem

 • 1 scheut milde olijfolie
 • een paar eetlepels rijstebloem
 • heet water

Roux: eerst olie en bloem

Een roux is een papje van vet, vocht en meel. Je gebruikt het om sauzen en soepen te binden en ik ga het gebruiken om de babyhapjes mooi zacht en romig te maken. Sommige baby’s hebben moeite met gluten (die bijvoorbeeld in tarwemeel zitten), daarom heb ik voor rijstemeel gekozen. Dat bindt tot een mooi papje, terwijl er geen gluten in zitten.

Let op: om een roux zonder klontjes te maken, moet je zorgen dat het vocht dat je gebruikt, goed warm is.

Daarna vocht toevoegen en tot een glad papje roeren

Verwarm de olie in een steelpan, roer er met de garde de rijstebloem doorheen totdat je een egaal papje hebt, en voeg dan voorzichtig wat heet water toe. Het papje wordt een dikke klont, voeg meer heet water toe en roer driftig met de garde. Blijf water toevoegen en roeren tot het papje de dikte heeft van vla, en mooi glad is. Laat het op zacht vuur even pruttelen zodat het gaar wordt, en klaar is de roux. Laat afkoelen in het pannetje.

Aan alle groenteprutjes die hieronder staan, heb ik een flinke schep roux toegevoegd. Daar wordt het een mooi gebonden glad papje van, en zo zorg ik ervoor dat er wat vet in het groenteprutje zit. De overstap van vette moedermelk naar magere groenten is anders wel erg groot. Ik wil natuurlijk niet dat de lieve N honger lijdt.

Recept: Wortelprutje

 • een paar bospeentjes
 • een beetje water om in te koken
 • een eetlepel roux (zie boven)

Wortel is net zo’n classic als banaan, als je het over babyhapjes hebt. Niet voor niks: wortel is lekker, zoetig, zacht en gezond. En het heeft een te gekke kleur.

Borstel de worteltjes onder stromend water schoon met een schoon schuursponsje. Snijd in stukken en zet op het vuur in een pan met een beetje water. Als de worteltjes gaar zijn (na ongeveer 10 minuten koken) doe je ze in het hakmolentje, samen met wat kookvocht en een lepel roux. Malen tot het een glad papje is, af laten koelen.

Schep het afgekoelde papje in een spuitzak en spuit het daarmee in ijsblokjeszakjes. Label erop met inhoud en datum, en invriezen.

Recept: Venkelprutje

 • een stronk venkel
 • een beetje water om in te koken
 • een eetlepel roux (zie boven)

Venkel staat op het vuur

Venkel is lekker,maar omdat er nitraat in zit mag je het niet te vaak eten. Nitraat kan worden omgezet in nitriet en nitriet kan schadelijk zijn als je het teveel eet. De meningen zijn daarover onder wetenschappers trouwens erg verdeeld. Maar ik neem het zekere maar voor het onzekere. Bovendien: ik wil N sowieso niet elke dag venkel te eten geven. :-)

Trek de venkel los van de stronk en borstel ze onder stromend water schoon met een schoon schuursponsje. Snijd in stukken en zet op het vuur in een pan met een beetje water. Als de venkel gaar is (na ongeveer 10 minuten koken) doe je ze in het hakmolentje, samen met wat kookvocht en een lepel roux. Malen tot het een glad papje is, af laten koelen.

Schep het afgekoelde papje in een spuitzak en spuit het daarmee in ijsblokjeszakjes. Label erop met inhoud en datum, en invriezen.

Recept: Crème de batate

 • een dikke zoete aardappel (bataat)
 • een beetje water om in te koken
 • een eetlepel roux (zie boven)

Zoete aardappel (bataat)

Zoete aardappel is heerlijk, voor baby’s maar ook voor volwassenen. Dus eet gerust mee.

Schil de bataat, snijd in stukken en zet op het vuur in een pan met een beetje water. Als de bataat gaar is (na ongeveer 15 minuten koken) doe de stukken ze in het hakmolentje, samen met wat kookvocht en een lepel roux. Malen tot het een glad papje is, af laten koelen.

Schep het afgekoelde papje in een spuitzak en spuit het daarmee in ijsblokjeszakjes. Label erop met inhoud en datum, en invriezen.

Recept: Sperzieboonprutje

 • een hand sperziebonen
 • een beetje water om in te koken
 • een eetlepel roux (zie boven)

Spannend: boontjes zijn niet eenvoudig te verteren. Voor baby’s niet, maar volwassenen kunnen er ook moeite mee hebben. Dat komt doordat peulvruchten ingewikkelde koolhydraten bevatten, die er langer over doen om verteerd te worden in de darmen. Maar omdat boontjes veel vezels, energie, mineralen en vitamines bevatten zijn ze toch erg geschikt babyvoer, vind ik. We zien wel hoe N erop reageert.

Snijd van de boontjes een klein stukje van elke kant. Breng ze in een pan aan de kook in een laagje water. Als de sperzieboontjes gaar zijn (na ongeveer 12 minuten koken) doe je ze in het hakmolentje, samen met wat kookvocht en een lepel roux. Malen tot het een glad papje is, af laten koelen.

Schep het afgekoelde papje in een spuitzak en spuit het daarmee in ijsblokjeszakjes. Label erop met inhoud en datum, en invriezen.

Recept: Courgetteprutje

 • een mooie courgette
 • een beetje water om in te koken
 • een eetlepel roux (zie boven)

Courgette is lekker en heeft een prachtige kleur

Courgette is een van mijn lievelingsgroenten en omdat ik vaak kook bij ons thuis zal N dit nog vaak proeven. Al maak ik het meestal niet zo: Snijd het kopje en kontje van de courgette en snijd in blokjes. Als de stukjes courgette gaar zijn (na ongeveer 7 minuten koken) doe je ze in het hakmolentje, samen met een lepel roux. Malen tot het een glad papje is, af laten koelen.

Schep het afgekoelde papje in een spuitzak en spuit het daarmee in ijsblokjeszakjes. Label erop met inhoud en datum, en invriezen.

Recept: Bloemkoolprutje

 • een kleine bloemkool
 • een beetje water om in te koken
 • een eetlepel roux (zie boven)

Snijd de bloemkool in stukjes. Breng in een pan aan de kook in een laagje water. Als de bloemkoolroosjes gaar zijn (na ongeveer 10 minuten koken) doe je ze in het hakmolentje, samen met wat kookvocht en een lepel roux. Malen tot het een glad papje is, af laten koelen.

Schep het afgekoelde papje in een spuitzak en spuit het daarmee in ijsblokjeszakjes. Label erop met inhoud en datum, en invriezen.

Geplaatst onder recepten, vanaf 6 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , . |

65 reacties op Groenteprutjes

 1. diana zegt:

  Wat een goed idee, ga het vanavond meteen proberen met Roux, mijn zoontje van 8 maanden verslikt zich namelijk veel in gezonde hapjes, en geeft de voorkeur aan potjes.. :-( Misschien kan ik het op deze manier lekkerder voor hem maken.

 2. Niels zegt:

  Hi Diana,
  De roux maakt het wat zachter en gladder, ik hoop dat dat helpt!

 3. Jiska zegt:

  Wat heb ik genoten van mijn eerste blik op jullie site. Onze zoon Oliv is nu 7 maanden en eet sinds een maand vast voedsel met veel enthousiasme. Ik sta te popelen om meer variaties te proberen. De roux en zoete aardappelen lijken mij super. Ik was op zoek naar een recept met kikkererwten. Die met kokos en broccoli gaan we vanavond maken. Voor onszelf maken wij dan de volgende kikkererwten variant: een tortilla (van ei) met geroosterde paprika, manchego, zwarte olijven en kikkererwten. Ik kom snel terug om meer tips op te doen.

  • Niels zegt:

   Hoi Jiska, dank voor je bericht! Ik ben benieuwd hoe de kikkererwten zijn bevallen! Wel voorzichtig beginnen met peulvruchten bij kleintjes, ze kunnen de darmen nogal zwaar belasten.
   De tortilla klinkt heerlijk!

   • Jiska zegt:

    kikkerwten zijn er in gegaan, maar wegens gebrek aan santen de kokos uit een blik gebruikt. De tortilla was heerlijk!

    De roux is mislukt! Ik had meer het idee dat ik de rijstebloem heb gefrituurd in de olie dan dat er een volle roux ontstond. Misschien heb je nog een tip?

    Nieuw recept geprobeerd: Linzen met tomaat, snufje verse koriander (kort meegestoomd), gemalen komijn een heus succes! een minicurry voor mijn kleintje.

    • Niels zegt:

     Mmm heerlijk, linzen. Ga ik straks ook maken, als het verse-groentenseizoen afloopt, nu smullen we nog van al het verse lekkers.

     Over de roux: rijstebloem frituren klinkt niet goed, maar is het wel: gewoon op heel zacht vuur, ruim olie en niet te veel bloem, zodra dat in de olie is opgelost, kun je het vocht toevoegen. Gewoon volhouden, je was op de goede weg!

 4. Anja zegt:

  Dank, dank, dank voor alle inspiratie! Als moeder van een zoon (4 jaar, lijfspreuk: lussiknie) en getrouwd met nog zo’n ‘pitser’ ben ik erg gemotiveerd om mijn jongste wél alles te laten eten. Ook voor mijn oudste heb ik zelf gekookt, maar helaas had ik niet genoeg talent om de vonk over te laten springen. Hopelijk gaat het me nu, met hulp van deze site, alsnog lukken. Wie weet zelfs met terugwerkende kracht!

  • Niels zegt:

   Hoi Anja,

   Dank voor je leuke bericht, ik voel me vereerd! Laat je weten hoe het gaat, ik ben erg benieuwd!

 5. Caroline zegt:

  Hallo!

  Wat een fijne website! Mijn kleintje is nu 7 maanden en inderdaad gek op worteltjes ;) De suggesties hierboven ga ik zeker proberen! Ik heb wel een vraagje: kun je alle groenten en de roux invriezen? Hoe lang blijft dat ongeveer goed? Ik ben nu dagelijks 20 minuten kwijt om een vers maaltje klaar te maken voor mijn kereltje, dus als het wat eenvoudiger kan, graag!

  • Niels zegt:

   Hoi Caroline,
   Dank je voor je leuke bericht!
   Niet alle groenten zijn goed in te vriezen. Groenten die veel vocht bevatten worden snotterig als je ze invriest en dan ontdooit. Dus witlof, paksoi, komkommer etc beter niet invriezen. En dan zijn er mensen die zeggen dat je nitraatrijke groenten niet opnieuw mag opwarmen (dus ook niet invriezen en dan opwarmen). Maar er zijn ook mensen die zeggen dat dat flauwekul is. Ik weet niet wat waar is. Wat ik wel doe: ik geef nitraatrijke groenten max 1 a 2 keer per week, meer is niet goed voor kleintjes. Nitraatrijk zijn bietjes, venkel, spinazie en andere groene bladgroenten (sla, rucola, etc)

   Als je een goede vriezer (-18 graden) hebt kunt je ingevroren hapjes 6 tot 12 maanden bewaren. Zo lang houden de hapjes het bij mij niet vol: ik kook twee keer per week voor m’n kleine schatje, en maak dan een voorraadje in de diepvries. Meestal heb ik zo’n 8 potjes in de diepvries liggen. Heel handig, want elke dag vers koken kost inderdaad behoorlijk veel tijd.

 6. dominique scheepens zegt:

  Beste Niels,

  Ik las je artikel in het Parool. Ons dochtertje van 6 maanden geniet al van veel lekker groente en fruit. Je artikel deed me denken aan een aflevering van Keuringsdienst van Waren op televisie die wij zagen toen ons dochtertje nog niet geboren was. Daar kwam de kip teriyaki en boeuf bourgignon langs in de potjes. Toen besloten wij ook dat wij dit niet zullen gaan geven! Kinderen eten immers zo weinig, laat dan alsjeblieft wat ze wel eten, goed zijn. En jouw site zit vol inspiratie! Hartelijk dank.

 7. dominique zegt:

  Nog een tip; ook lekker is de groente te koken in zoutloze bouillon van de natuurwinkel voor wat extra smaak!

  • Niels zegt:

   Hoi Dominique,
   Dank voor je berichten en voor de tip!
   Keuringsdienst van Waarde is een programma waar ik altijd erg van geniet, de aflevering met de babyvoeding was erg leuk. Voor wie hem niet gezien heeft: staat op de site van de KvW.

 8. Ilse zegt:

  Ik hou erg van koken, maar ben altijd wel van het recepten-koken. Nu met een kleine onderweg (en na idd ook de aflevering met potjes groenten gezien te hebben van KvW) ga je al steeds meer en meer nadenken wat je je kleine straks wil voorschotelen. Voor onszelf maak ik al zo veel mogelijk zelf (en dus zo min mogelijk pakjes/potjes e.d.) dus waarom zou ik de kleine dan wel potjes geven???
  Heel fijn dan ook om jouw site gevonden te hebben! Wat een goede tips en combinaties staan hier. Kan niet wachten tot de kleine geboren is én oud genoeg om alles uit te proberen. Duurt nog even, maar ga zeker jouw site in de gaten houden. Voorpret is soms al net zo leuk!!!!

  • Niels zegt:

   Wat leuk! Voorpret is fantastisch! Ik weet nog goed dat N onderweg was, toen zat ik ook al te fantaseren over alle lekkere dingen die we samen zouden gaan proeven.

   Veel plezier en geluk met de zwangerschap en niet meteen spaghetti geven he, eerst rustig de tijd nemen voor melk :-)

 9. Sasja zegt:

  Hee Niels,

  Wat een fantastische website! Mijn moeder had het stuk in de krant gelezen en mij op deze website geattendeerd. Ik ben nooit een keukenprinses geweest, maar voor mijn dochter wil ik natuurlijk het allerbeste dus ik ben dapper begonnen om toch te koken en ben daarom echt superblij met jouw recepten. De Roux maken lukte mij na 3 pogingen en inmiddels heeft Laura de zoete aardappel al geproefd en dat ging erg goed. Natuurlijk had ik ook zoals jij had geadviseerd een gedeelte ingevroren om de volgende dag weer te geven.

  Zou je mij kunnen vertellen wat de beste manier is om de ingevroren hapjes weer eet-klaar te maken? Ik probeerde au-bain-marie maar ik vroeg mij af of dit de beste manier is of dat het ook op andere manieren kan.

  Alvast bedankt voor je reactie en voor de recepten. Ik verheug me erop om steeds meer uit te proberen!

  • Niels zegt:

   Hoi Sasja,
   Dank je wel voor je compliment! Ik warm de ingevroren hapjes altijd in de magnetron op, dat gaat verreweg het makkelijkst. (Dan gebruik ik die ook eens, want verder weet ik eigenlijk niet goed waarom we en magnetron nodig zouden hebben :)
   Maar je kunt ook gewoon opwarmen in een pannetje, au bain marie hoeft niet perse. Als je maar goed blijft roeren en het vuur laag houdt, gaat dat prima.
   Ook een handige tip: ik heb ook wel hapjes ingevroren in de potjes die eigenlijk voor afgekolfde borstvoeding bedoeld zijn. Die passen precies in de flessenwarmer, da’s ook een makkelijke manier om te ontdooien.
   Succes en plezier met het koken en eten!

 10. Charlotte van Rappard zegt:

  Hoi Niels,

  Weet jij of rijstebloem hetzelfde is als rijstemeel?
  Dit om de roux te maken..

  groet,
  charlotte

  • Niels zegt:

   Hoi Charlotte,
   Ja, is hetzelfde. Kijk / vraag wel even of je gaar of ‘rauw’ rijstemeel te pakken hebt. De gare soort is niet geschikt om roux van te maken.

 11. Lin zegt:

  Meestal denk ik, oh nee, weer zo’n goed bedoeld krantenknipseltje van mijn moeder… Maar ditmaal een schot in de roos! Jouw artikel belande zeker niet direct op de papierstapel, en wat een fijne site heb je.

  Ik was wat overdadig met de roux, kun je deze ook los bewaren/invriezen? Of beter bij de volgende kookbeurt een nieuwe maken? En lees nu pas je opmerking over ‘gaar’ en ‘rauw’ rijstebloem. Ai, ik gebruikte gewoon de nutricia variant en neem aan dat dit de gare versie is? Overigens lukte mijn roux meteen de 1e keer, mooi glad papje.

  • Niels zegt:

   Hi Lin,
   Roux kun je uitstekend invriezen. Het is heel handig om het in ijsklontjesvormpjes in te vriezen, dan heb je altijd een kleine portie bij de hand als dat nodig is.
   Die nutricia zal inderdaad wel de gare variant zijn. Maar als het daarmee ook lukt is dat toch prima!

 12. Loe zegt:

  Een woord: Wow! O nee, nog een paar woorden: Leuk, Leuk, Leuk! Heel veel zin om hier vaak te komen voor ideeën. Je site uit ons lijfblad delicious., maar die is meestal niet erg kindvriendelijk. Met deze site erbij altijd volop inspiratie voor de kinders (6mnd en bijna 2) en de grote mensen.

  • Niels zegt:

   Hoi Loe,
   Ha dank voor je leuke bericht! Ik wist niet dat ik in de Delicious heb gestaan, maar leuk om te horen natuurlijk.
   Eet smakelijk!
   Niels

 13. Pascalle zegt:

  Nou Niels, na een hele middag in de keuken om voor de kleine lekkere groentepapjes te maken (wortel, bloemkool, aardappelpurree) en voor ons een lekkere stoofpot is nu alles gewogen en in potjes in de vriezer gegaan. Ik ben ZOOO benieuwd of onze kleine het lekker gaat vinden! Maar zit vol goede moet en kijk uit naar morgen!

  Thx voor het delen van al je recepten!

  Groetjes Pascalle

 14. Pascalle zegt:

  Nou….het gaat nog niet van harte…Bloemkool 3 hapjes en klaar. Daarna de aardappelpuree en hij moest zo kokhalsen dat hij uiteindelijk moest spugen (aahhw, wat doe ik hem aan! ;-) Vanavond wortelpuree. Ik hou mijn hart vast! Gossie. Lijkt of er nog teveel stukjes in zitten? Heb het toch goed gepureerd. Hij is natuurlijk wel gewend aan biologische baby voeding wat goed glad is.

  Herken je bovenstaand verhaal? Is dit een kwestie van volhouden?

  Groetjes Pascalle

  • Niels zegt:

   N wilde alles proeven, maar veel dingen vond ze pas lekker na een paar keer proberen. Je moet je voorstellen dat alles nieuw is voor die kleintjes, dus geef ze vooral de gelegenheid om aan alles te wennen en alle nieuwe indrukken te verwerken. Als je alleen melk en gladde papjes kent is aardappelpuree misschien wat droog, de eerste keer. Maar als je zelf weet dat je het lekker vindt dan doe je hem echt niks vreselijks aan hoor. Gewoon volhouden. Met veel liefde natuurlijk!

 15. Karen zegt:

  Hier ben ik zelf alle gerechten voor onze zoon (7mnd) gaan maken omdat hij niet tegen rijst en alle aaanverwanten daarvan. Dus ook geen rijstebloem, rijstewater enzovoort…
  Best lastig als je ziet dat alle zelfgemaakte hapjes alsnog dit gebruiken. Iemand een goed alternatief hiervoor in gedachten?

  • Niels zegt:

   Hoi Karen,
   Wat lastig! Als je begint met vaste voeding is rijst juist handig omdat de meeste baby’s dat goed verdragen omdat het zo licht is (in tegenstelling tot bijvoorbeeld tarwe). Ik vind het moeilijk om je te adviseren, want ik weet niet waarom je zoontje niet tegen rijst kan. Ik raad je aan even bij de huisarts te vragen wat een goed alternatief is. Misschien kan hij wel tegen spelt of boekweit. Of misschien is het een goed idee om in plaats van roux wat aardappelpuree te gebruiken.

 16. Karen zegt:

  Ik zal aardappelpuree eens proberen indd. Spelt en boekweit heb ik nog nooit mee te maken gehad, dus zal ik eens naar kijken.. Het is inderdaad een lastiger probleem dan ik eerst dacht, leek me namelijk makkelijk te omzeilen maar dat valt tegen.
  Consultatiebureau, huisarts en zn kinderarts in het ziekenhuis weten geen van allen wat ze er nu eigenlijk mee moeten. Dus blijft gewoon uitproberen.
  De gerechten op je site klinken allemaal erg goed, maar moet dus mijn eigen draai eraan zien te geven.

  • Niels zegt:

   Uitproberen is prima!
   De roux / rijst is in deze receptjes gewoon bedoeld om het hapje lekker glad te maken en wat vulling te geven. Koolhydraten geven een lekker vol gevoel namelijk. Dat kan ook met aardappels, of met schorseneren, of met cassave, of met gepureerde witte bonen, etc. Er zijn heel veel mogelijkheden gelukkig!

 17. Karen zegt:

  Ok, thanks!
  Kan ik in iedergeval weer het een en ander proberen :)

 18. Jacqueline zegt:

  Ook ik heb genoten (en geniet) van je site en je recepten… Dus ging ik aan de slag! Normaal niet zo’n keukenprinses (ik heb ook zo’n lekker kokende echtgenoot), maar dit ging ik wel even fixen… Only the best voor mijn kleine lieve pretletter! En wat denk je? Na een paar hapjes bloemkoolprutje moest Lola kokhalzen en even later kwam er meer uit dan dat er inging.

  En dit samen met de ravage in de keuken… Later wij het erop houden, dat ik minder goed ben met groenteprutjes in combinatie met een spuitzak en ijsblokjeszakjes! Dan toch liever de kleine diepvriesbakjes… Heel mooi staan zij op een rijtje in onze vriezer te pronken met hun labeltjes…

  Nu maar hopen dat die kleine het lekker gaat vinden… Even volhouden maar!

  • Niels zegt:

   Hehehe ik herken dat wel: bij mij werd het de eerste keer ook een grote troep in de keuken. Maar oefening baart kunst!
   Gewoon doorgaan met het aanbieden van lekkere hapjes, kindjes wennen snel genoeg aan nieuwe smaken. En soms is er iets dat ze echt smerig vinden. Ook niet erg: dan laat je dan een tijd zitten en probeer je het over een half jaar nog eens.

 19. Geanda zegt:

  Kan ik gewoon de rijstebloem van de Bambix gebruiken met een vleugje vanille.??

  • Niels zegt:

   Geen idee eigenlijk, maar probeer het gewoon. Ik denk dat het vleugje vanille niet met alle groenten lekker is, maar met zoete aardappel zal het zeker lekker zijn.

 20. Inke zegt:

  Hoi Niels.
  Hele leuke website zeg. Marlies vertelde over jouw website en nu de kleine Siem 6 maanden is gaan we alles proberen. Goed idee, die roux. Ik zal voor inspiratie vaak op deze site kijken!
  Groetjes Inke

 21. Jans zegt:

  Is het mogelijk om ipv roux BV te gebruiken om het smeuig te maken?
  En ipv groente fruitprutjes maken?
  Heb genoeg melk in de vriezer, misschien dat ik het voor het glad/smeuig maken kan gebruiken

 22. Bianca zegt:

  Kan ik als rijstebloem ook de rijstebloem voor pap gebruiken? (om roux te maken?)

  vind het idee van invriezen in een ijsklontenzakje echt geniaal!!

  • Niels zegt:

   Hoi Bianca,
   Rijstebloem voor pap is al gaar, dus dat werkt iets anders dan normale rijstebloem. Maar je kunt er gewoon een soort roux mee maken: beetje olie, water en rijstebloem door elkaar roeren en klaar. Doorkoken is dan niet nodig.

 23. Valerie zegt:

  Dag Niels,
  Ik ben me alvast aan het voorbereiden voor de groenteprutjes en zal gewoon jouw voorbeelden kopiëren, wel zo makkelijk (en dus oefenen met die roux lees ik al wel). Als ik dan in ga vriezen in ijsblokzakjes, hoeveel heb ik dan nodig voor 1 voeding? Of is het een questie van starten met 2 blokjes en opvoeren bij meer honger?

  • Niels zegt:

   Hoi Valerie,
   Hoeveel je nodig hebt, merk je vanzelf. Ik vind dat moeilijk te voorspellen. Maar daarom zijn die piepkleine porties in ijsblokjeszakjes zo handig: je kunt er zo nog een extra opwarmen. Begin dus met twee, en kijk wat er gebeurt!

 24. Karin van Rijs zegt:

  Hallo Niels,

  Sinds vorige week krijgt mijn dochtertje van 5 maanden oud zelfgemaakte voeding.
  Per toeval kwam ik vandaag jouw site tegen. Wat ontzettend leuk om te lezen dat er meer enthousiaste mede-vers-voeders rond lopen.
  Ik ben begonnen met groenteprutjes…
  Maak het nét even anders als jij. (minus de roux en plus iets meer water)
  Na het bereide gaat het in de blender en is het een glad papje.
  Mijn dochtertje moet duidelijk wennen aan de smaak maar het gaat per dag beter.
  We zijn begonnen met worteltjes en houden dit een paar dagen vol. De volgende lading (bloemkool) staat al klaar in de vriezer)
  Ik ga zeker eens opzoek naar die zoete aardappel. Daar was ik zelf nog niet op gekomen namelijk.
  Bedankt voor het delen van deze gezonde info.

  Met vriendelijk groet,

  Karin van Rijs

 25. jo-anne zegt:

  Hoi Niels
  IK ga langzaam beginnen met wat vast eten voor mijn zoontje hij is 4 maanden maar loopt met lengte en gewicht meer dan een maand voor. Hij laat merken dat hij niet meer genoeg heeft aan melk.
  Ik hou echt van koken en potjes waren geen optie voor mij, eet zelf ook alleen maar vers. Wou alvast wat dingen proberen te maken en had een vraagje over de roux.

  Is het door de olive olie niet te vettig voor de darmpjes. En welke olive olie gebruik jij dan? Proef je door de roux nog wel de smaak van het verse product. Vind het namelijk belangrijk dat wortel ook echt naar wortel smaakt.

  • Niels zegt:

   Hoi Jo-Anne,
   Er hoeft niet veel roux in zo’n babyhapje, een lepeltje is genoeg. De smaak van de verse groenten blijft heerlijk, en het is niet te vet: een beetje vet is juist erg goed (moedermelk is ook behoorlijk vet) en ook de koolhydraten uit het meel zijn goed. Maar je kunt ook prima met een wortelprutje zonder roux beginnen als je dat fijner vindt, de roux is niet verplicht :-) Je blijft je zoontje natuurlijk ook nog melk geven, dus hij krijgt de belangrijke voedingsstoffen heus wel binnen.
   Veel plezier!

 26. jo-anne zegt:

  Hey niels
  bedankt voor je snelle reactie. klopt inderdaad dat melk ook vet is. wou het even checken voordat ik het gebruik (gewoon voor de zekerheid :-) ) vind roux namelijk een goed idee.
  Vind je site super veel ideeen waar ik zelf noooooit op was gekomen.
  gr

 27. Valerie zegt:

  2 weken terug vond ik dan eindelijk als bloem uitziende rijstebloem bij een soort van natuurwinkel. Wortel, courgette en bloemkool passeert nu ‘s avonds de revue (niet tegelijk) en eerlijk is eerlijk, het is de roux die ‘t ‘m doet. Want zowaar het mondje blijft dit keer na een hapje dicht! Wil al zo graag wat nieuws proberen, maar zoveel eet mijn J. nog niet waardoor ik nog met een flinke voorraad wortel en bloemkool zit. Deed jij elke soort groenten een paar dagen om te proeven of gaf jij in ‘t begin al elke dag wat anders?

  • Niels zegt:

   In het begin gaf ik een paar dagen achter elkaar hetzelfde. Bij de smaken die N in het begin niet bijster lekker vond, zag je dat dat na een paar dagen veranderde: ze wende aan de nieuwe smaken.

 28. Valerie zegt:

  Venkel is tot nu toe favoriet, gevolgd door wortel. Sperziebonen wil ik vandaag gaan maken / invriezen. Aubergine uit de oven met aardappel heb ik ook geprobeerd hoewel de verse portie er beter inging dan de portie die een paar dagen later uit de vriezer kwam. 2 Vraagjes bij de andere groente recepten. De eerste: zijn de ingrediënten (bv die voor courgette / aardappel / ei) voor één of meerdere porties? De tweede: wanneer voeg ik roux toe en wanneer niet (meer)? Hoor weer graag!

 29. Carla zegt:

  Hoi Niels,

  Geweldig al je recepten!
  Alleen even een klein vraagje:
  Hoe krijg jij de groenteprutjes in de ijsblokzakjes? Ik krijg het niet voor elkaar..

  Groetjes van een onhandige moeder ;-)

  • Niels zegt:

   Hah dat is inderdaad niet bij alle gerechten even gemakkelijk. Maar met een slagroom-spuitzak lukt het meestal prima!

   • marianne zegt:

    Ik krijg het ook niet voor elkaar om de groenteprutjes in de ijsblokzakjes te doen. Heb al verschillende spuitzakken geprobeerd. Frustrerend als de rest van nl het wel lukt en hier niet… misschien wat meer kookvocht toevoegen?
    Werkt rijstebloem niet stoppend? Ons meisje heeft door de 4 lepels die ze in de melk krijgt al last van het goed kunnen poepen. Durf haar de roux niet te geven om die reden. Gister at ze wel de broccoli met wat bv erdoor zonder te spugen! Jippiieeee

    Verder super leuke recepten! Ga ze als ze goed kan eten zeker proberen!

 30. Jessica zegt:

  Hallo Niels,
  Wat een leuke site!Ik hou van lekker eten, alleen niet uit potjes, dus al veel inspiratie uit jouw website gehaald!Het is met mijn dochter van bijna 7 maanden nog wel wennen om iedere dag aan een verse maaltijd te denken, dus af en toe een potje is heel makkelijk. Helemaal blij ben ik met mijn blender en stomer in een!Jouw tips (oa roux en ijsblokjes zakken) maken het net even makkelijker. Zelf gebruik ik voedingspotjes van de hema om in te vriezen, maar ik ga zeker de zakjes proberen!
  Groeten,
  Jessica

 31. Sandra zegt:

  Jippie!! Eindelijk een site bomvol lekkere prutjes, smoothies en nog zo veel meer!
  Onze meid is net de 4 maanden gepasseerd (kalenderleeftijd 6,5 maand) en omdat ze al enthousiast aan het meehappen was zijn we voorzichtig begonnen met vaste voeding. Vooral de mix van gekookte worteltjes/gekookte aardappel/zelfgemaakte appelmoes, waarvan ik een glad papje maak in de blender, is een megasucces!
  Ik vroeg me alleen af hoe het met kiwi zit, ik heb die zoete gele in huis liggen en kan nergens lezen of het nu wel/niet goed is om daarmee te starten.

 32. Ezra zegt:

  Hallo Niels,

  Morgen halen we weer de boodschappen en ik zat net te bedenken wat ik komende week voor nieuws voor mijn zoontje van 6,5 maanden zal klaarmaken. Hij eet werkelijk alles. Ook al is ‘t soms effe wennen, maar ‘t mondje blijft opengaan om meer. Pompoen, sperziebonen, snijbonen, aardappels (ook de zoete), worteltjes, broccoli zijn succevol opgegeten. Je courgette recept is een goed idee. Dat heeft hij nog niet gegeten. Bedankt!

 33. Marian zegt:

  Hoi Niels,

  Twee jaar geleden al op deze site geweest en mijn dochter heeft wel geteld 1x ee npotje op, bij een vriendin omdat het even niet anders kon. Heerlijk toen ze een jaar was en met de pot mee kon eten. Zeker de kruiden die je gebruikt geven inspiratie om het eten ook zonder zout lekker te maken voor haar en ons.
  Nu heeft ze een broertje, inmiddels 6 maanden en we kunnen niet wachten om hem ook aan tafel aan te schuiven. Gezellig met z’n viertjes eten.

  Het leuke aan jouw recepten is dat wij het zelf ook lekker vinden, dus op een gegeven moment hoef je niet meer apart te koken. Nu nog de groenteprutjes voor meneertje en die gaan er met smaak in.

  Samen eten maak je een stuk leuker en gezelliger als hetgene wat op je bord ligt ook echt smaakt.

  Bedankt voor je vele inspiratie!

  Groet,
  Marian.

  P.S. Ik gebruik gewoon de Bambix rijstebloem en de roux ziet er prima uit (vaak met het kookvocht van de groente, om de smaak te versterken).
  En ik gebruik geen spuitzak, maar een harde plastic slagroomspuit (soort koker ter grote van een wc rol, ook handig, alleen moet je 3x vullen om 1 zak ijsblokjes vol te krijgen, misschien kan iemand er wat mee.)

 34. Miranda zegt:

  Wat een leuke gerechten! Ik doe weer nieuwe inspiraties op
  Toch nog even 2 vragen, is het verstandig om de venkel in te vriezen?
  Ik lees wisselende reacties op internet
  En zijn de kooktijden gelijk bij het gebruik van een stoomoven?

  Groetjes Miranda

 35. Mieke zegt:

  Handige site!
  Wel een paar vraagjes;
  Als je de hapjes hebt ingevroren hoe kan je dat het beste laten ontdooien?
  En hoelang zijn de hapjes houdbaar in de koelkast en in de vriezer?

 36. Marieke zegt:

  Wat een mooie website heb je Niels! Ik lees er met veel plezier op, en kijk er naar uit ook zelf aan de slag te gaan. Voorlopig wordt hier nog geen complexe gerechten, maar alleen simpele groente en fruit hapjes.

  Voor moeders/vaders die er met de ijsblokjes vormpjes ook niet uitkomen: (ik ben er helaas niet zo handig in als jij…) Ik vries porties in in een silicone muffinvorm afgedekt met een boterhamzakje. Die druk je er dan weer makkelijk uit, en kan je bewaren in grote dozen of losse plastic zakjes om meer ruimte over te houden in je vriezer. Zo hoef je geen grote voorraad bakjes aan te schaffen.

  Ga zo door, ik blijf mee lezen!